Den halva miljonen uppnådd!! + Diversifiering contra fokusering

Idag kom depån upp i den efterlängtade halva miljonen! 503 000 kr!

Det känns riktigt bra att nå denna milstolpe. (Sedan vet vi ju alla att våra depåer går upp och ned (liksom börsen). Man kan inte veta vad depån har för värde imorgon eller efter jul- och nyårshelgerna.)

Orsaken till varför depån har stigit över den halva miljonen är för att Questerre har gått upp 17 % på två dagar, Northland har stigit 15 % på några veckor och PA Resources har ökat sitt värde 15 % på en vecka ungefär. Flera andra aktier har stigit, men ”bara” några blygsamma procent. (Pare är ny i portföljen, se nedan.)

Jag läste nyligen i ”Investera som mästarna” av Jonas Bernhardsson att t.ex. Templeton, Graham, Lynch, Stensrud och Aktiestinsen diversifierar i sitt investerande. Buffett, Rogers och Fisher t.ex. fokuserar sina innehav. Jag har tidigare skrivit om Buffetts uttalande om att de som diversifierar gör det pga okunskap. Men jag har alltid känt inom mig att som person vill jag hellre ha fler aktier och vara lite mer aktiv. Och nu när jag såg listan på investerare som också har lyckats oerhört bra och att de faktiskt diversifierar så kände jag att nu ska jag följa min personlighet och diversifiera mer.

Sagt och gjort. Min investerarfilosofi är ju att inte vara för aktiv och ligga lång på så många aktier som möjligt. Men det känns ändå som att det är läge att byta innehaven lite oftare än jag har tänkt.

Jag sålde därför helt osentimentalt Nokia, Alliance Oil och Öresund. Jag gjorde en liten förlust på Nokia, men Alliance Oil och Öresund gav mig några tusenlappar. Alliance Oil kändes för riskabel när jag tittade lite mer på den sedan mitt förra blogginlägg. Och Öresund har tappat mycket av sitt förtroende.

Jag köpte istället Lundin Mining, Lundin Petrolium, PA Resources, Enquest och SSAB för pengarna.

Diversifiering! Here I come!!

När jag tittar tillbaka till i början av mars i år så var portföljvärdet 350 000 kr och de aktier jag har kvar från den tiden är Ratos, Kinnevik, Tele2, Avanza och Questerre. Jag är mycket nöjd med att ha haft tålamod med dessa bolag och att de har ”stannat kvar” hela vägen. Jag har också ökat i dessa bolag under året. Förutom Questerre har de övriga gett bra avkastning. (Jag borde dock ha haft Black Pearl och SKF kvar också…)

Jag återkommer i slutet av december/början på januari för att ge en mer exakt rapport om portföljen. Då får vi se om värdet fortfarande är den halva miljonen.

Annonser

10 svar to “Den halva miljonen uppnådd!! + Diversifiering contra fokusering”

 1. Jonte Says:

  Bra skrivet, blir spännande att följa!

 2. aktiespartacus Says:

  Grattis! Fin julklapp till dig själv. 🙂

 3. Kampen mot index Says:

  Grattis!

  Bra jobbat! Nu är det bara att dubbla och sikta på miljonen 🙂

 4. svenskmillionaire Says:

  @Jonte, Aktiespartacus och Kampen mot index: Tack för uppmantrande ord. Hoppas att det går bra för er också i sparandet och investerandet.

 5. Anders Says:

  Grattis!

  Min depå närmar sig halvmiljonstrecket men det är en liten bit kvar. Ska tokspara nästa år och försöka avsätta hälften av min disponibla inkomst i investeringar.

  Gott nytt!

 6. Martin Says:

  Grattis!

  Jag gillar din blogg! Keep it going 🙂

 7. Ekonomibloggar Says:

  Hej! Först; grattis! Second; jag har precis lagt till din blogg i den realtidsuppdaterade blogglistan hos Ekonomibloggarna och väntar spänt på näst inlägg =o)

  Må så gott!

 8. svenskmillionaire Says:

  @Magnus – Tackar!! Hoppas att det går bra för dig!!
  @Anders – Lycka till att nå halvmiljonen! Det är en go känsla när man kommer dit. Men nu ska vi väl försöka nå miljonen!?!
  @Martin – Tack! Kul att höra!
  @Ekonomibloggar – Trevligt att komma på er lista!! Det tackar jag för!

 9. Baltazar Says:

  Gratulerar!

  Du håller avståndet. Ligger själv en 70 000 efter 🙂

  Gott nytt år!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: