Portföljrapport oktober 2010 – Questerre vs Northland

Nu är det mycket på jobbet och hemma. Hustrun har tagit tjänstledig för studier och de pengar vi nu får in är naturligtvis inte alls lika mycket som tidigare. Det känns riktigt tråkigt att inte kunna investera så mycket trots att vi lever sparsamt för att kunna lägga undan. Men självklart stöttar jag hustrun i detta. Pengar är ju inte allt… (Man måste få klaga lite ibland.) Dessutom hinner jag varken läsa bloggar (mer än att kasta en blick några gånger i veckan) eller skriva min egen (mer än den minimala portföljrapporten). Det är lite segt nu och jag saknar att kunna engagera mig mer. Men det kommer att bli bättre. Hoppas jag.

Jag har en bra och en dålig sak att rapportera för oktober månad. Vi börjar med den dåliga.

Jag gjorde en trist felbedömning i början av månaden. Jag trodde att Questerre inte kunde sjunka längre ner så jag sålde SäkI (där jag hade gått plusminusnoll) och köpte mer Questerre för pengarna. Under några dagar efteråt sjönk Questerre med 30 % ytterligare. Tråkigt. Mitt Questerreinnehav är nu på 30 000 kr från friska 60 000 kr ungefär. Losat 30 000 kr på detta. Jag såg att flera andra bloggarvänner också råkade ut för olika sorters kroppsliga besvär av att se kursen störtdyka. Lite tröst att inte vara ensam. Men jag litar på att gaspriset stiger och aktien likaså. Det borde vara en långsiktig vinnare. Därför behåller jag den. Jag finner tålamod i att ett av Warren Buffetts största investeringar sjönk med 50 % innan aktien vände och sedan gav honom en mycket stor vinst.

Jag sålde också Latour (där jag hade gått plus 20 %) och köpte Northland Resources för pengarna. Det var mycket roligare. Aktien har gått upp en del och idag gick Northland upp med drygt 3 %. Aktien borde också vara en vinnare på lång sikt.

Under månaden har i stort sett alla aktier gått bra. Med det lysande undantaget Questerre. Nu är beloppet 470 000 kr. Summan fördelar sig på följande sätt:

Ratos                      16,7 %

H&M                        12,0 %

Skanska                  11,8 %

Tele2                       11,5 %

Kinnevik                  9,5 %

Avanza                     9,4 %

Questerre                6,5 %

Öresund                   5,9 %

Northland               5,7 %

Lundbergs               4,5 %

Nokia                         4,4 %

Alliance oil              3,5 %

Jag har under månaden också funderat mycket på råvaruaktier. Hur ska man tänka? Som det ser ut nu är de riktiga vinnare, men resurserna är ju ändliga. Vad händer med företagen och aktierna när resurserna börjar sina i sina brunnar och gruvor? Någon insiktsfull person får gärna upplysa mig!!

3 svar to “Portföljrapport oktober 2010 – Questerre vs Northland”

 1. Mats Andersson Says:

  Är delägare i ett guldutvinningsbolag i Ghana, ytutvinning med dokumenterad guldhalt 20 ggr lönsamhetsgränsen. Finns fortfarande möjlighet till köp.
  Vi har även en stor IPO- affär i USA som inte är stängd ännu, men MYCKET snart = bråttom.
  Inom denna verksamhet trading valuta och guld som navet för det ovan nämnda.
  UNIKT företag, mycket hög lönsamhet, har mer än två års erfarenhet med detta företagskonsept. Välkommen för info!
  mats7andersson@hotmail.com

 2. aktiespartacus Says:

  Någon uppdatering av bloggen på gång? 🙂

  Angående råvaror så tror jag att när/om allt sinar så kommer det slå ut det mesta oavsett branch. Det mest kritiska blir att lösa matproduktionen (som i mångt och mycket är beroende av fossila bränslen, konstgödsel m.m.). 80% av den arbetsföra befolkningen får helt enkelt börja odla potatis med enkla medel… Arbetslösheten blir ett minne blott. 😉

 3. svenskmillionaire Says:

  @Aktiespartacus – Tack för din kommentar.
  Jo, vem vet vad framtiden håller i sitt sköte angående mat och antal globala medborgare…
  Angående uppdatering: Jo, idag ska en sådan komma. Nu för tiden hinner jag bara i stort sett skriva en gång per månad. Jag hoppas kunna skriva oftare i framtiden, och också läsa flera bloggar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: