Portföljrapport april 2010

Trots nedgången under de senaste veckorna är portföljvärdet fortfarande 410 000 kr pga en insättning på 18 000 kr och några tusen i utdelningar. Det är allt lite surt att värdet är densamma trots en stor insättning och utdelningar, men det är skönt att värdet inte kom under 400 000 kr’s gränsen när man väl har kommit över den. 

Det känns skönt att man äntligen har börjat få utdelningar som har märkts. Jag har under våren varit en flitig användare av aktieutdelningskalendernhttp://www.dollarkursen.com/ På aktieutdelningskalendern kan man se när företagen i Sverige (plus Norge, Finland och USA) normalt ger utdelningar. Jag har använt aktieutdelningskalendern när jag har planerat vilka aktier man ska köpa så att man köper de i rätt ordning. Det vore trist att köpa dem månaden efter utdelningen. En mycket bra bonus är att Aktiestinsens och Warren Buffetts portföljer står med där också.

Jag gjorde en del förändringar i portföljen under april månad. När jag tänker efter kanske jag har varit lite för aktiv. Jag vill inte göra för många transaktioner, både pga av skatt och courtage, men jag ville ha något färre antal bolag i portföljen och därför sålde jag hela mitt innehav i både Fabege och SCA. Jag gick lite i vinst på båda men de har stått och stampat i flera månader nu så det kändes rätt. Jag sålde också av lite Axfood aktier (ungefär 10 000 kr). Jag köpte aktier i Ratos, Öresund, H&M, Kinnevik, Avanza, Lundbergs och lite BlackPearl för pengarna jag fick från försäljningarna och insättningen. Under månaden som gick har Avanza gått sjukt bra, medan Questerre har backat ordentligt. Jag behåller Questerre ändå, jag tror att aktien går upp när gaspriset stiger.

Nu ser portföljen ut som följer (i storleksordning):

Ratos                   14,1 %

Öresund               9,1 %

H&M                      9,0 %

Kinnevik              8,0 %

Tele2                     8,0 %

Blackpearl           7,8 %

Questerre            7,8 %

SäkI                       5,5 %

Avanza                 5,4 %

Latour                  5,2 %

Axfood                 4,8 %

Lundbergs          4,4 %

Svolder                2,7 %

Midway                1,0 %

Likvida medel   6,8 %

Ett svar to “Portföljrapport april 2010”

 1. Mike Says:

  Jag ser att du bara har svenska aktier och även kanske har dem i en kapitalförsäkring. Men tänk på att företaget som delar ut pengar i utdelning minskar sitt substansvärde med samma summa som de delar ut. Det innebär att deras aktie vanligtvis sjunker med samma belopp som delas ut. Detta stämmer så klart inte alltid men det borde göra det.

  Har du inte kapitalförsäkring så betalar du skatt på utdelningar (har du kapitalförsäkring betalar du ändå skatt på utdelningar från utländska bolag) är det bättre att köpa aktien efter utdelningen och på så sätt behöver du inte skatta bort en del av beloppet.

  Exempel:
  1) Köp av aktie ABC före utdelning för 100 kr. Utdelning 10 kr. Skatt på utdelningen 3 kr. Värde på aktien efter utdelning 90 kr.
  Totalt värde på satsade 100 kr = 97 kr.

  2) Köp av aktie ABC efter utdelning för 90 kr. Utdelning 0 kr. Skatt på utdelningen 0 kr. Värde på aktien efter utdelning 90 kr.
  Totalt värde på satsade 90 kr = 90 kr.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: