Sir John Templeton 1912-2008

Sir John Templeton blev 95 år och var en framgångsrik värdeinvesterare under 70 år. Hans fond Templeton Growth har haft en avkastning på 15 % per år i genomsnitt. Man kan tycka att det inte är så otroligt bra, men att han gjorde det i 50 år är imponerande.

En av hans lärdomar är att köpa det som ingen annan vill ha och att minska risken genom diversifiering. Hans strategi var att köpa det mest undervärderade företaget i varje bransch. Han undvek populära investeringar och letade efter de förbisedda och missförstådda aktierna. Han har sagt att man hittar de bästa fynden bland de företag som är ignorerade. Helst ska ingen analytiker följa bolaget man köper. Det sunda förnuftet säger ju att aktiens pris är som lägst när inga analytiker eller investerare är intresserad av aktien. Om mängder av analytiker ger köpråd om en viss aktie så har den redan blivit för dyr. En mycket viktig beståndsdel i hans strategi är att vara mycket diversifierad. Om man är diversifierad kan man göra misstag men ändå inte skadas för hårt. Han hade också en tanke om att bara behålla aktierna i fyra år.

När man ska hitta rätt länder att investera i hade han tre regler han följde. För det första ska man leta bland länder med hög tillväxt. För det andra ska man prioritera länder som har en trend mot ökad ekonomisk frihet och öppenhet, privatiseringar och svaga fackföreningar. För det tredje ska man undvika länder med hög grad av socialism eller inflation. När det gäller att hitta bra företag har han 6 regler. 1. Jämför p/e talet med andra företag i samma bransch. 2. Jämför rörelsemarginalen. 3. Jämför substansvärdet. 4. Bolaget ska ha en bra tillväxttakt av nettovinsten. 5. Undvik företag som tappar vinstutveckling två år i rad. 6. Undvik företag med en ej uthållig vinstutveckling.

Templeton sade något mycket intressant angående när man ska investera; man ska investera när man har pengar. Det är tiden i sig, och inte tidpunkten som är det viktiga i framgångsrik investering! Detta tycker jag är råd som tar bort stressen man lätt får när man vill pricka bottnar och toppar. Hans råd är att undvika det som flocken köper och att leta bland företag som alla andra ignorerar eller förbiser. Att köpa när det är som värst (”blood on the streets”) och alla andra säljer och sälja när alla andra är optimistiska och köper ger de stora vinsterna. Men det kräver stor självdisciplin. Templeton säger att det enda sättet att fynda idag (det var lättare på 1960-talet) är att leta efter det som alla andra säljer. Och man ska aldrig aldrig låna pengar för att köpa aktier.

2 svar to “Sir John Templeton 1912-2008”

  1. $M Says:

    Kan hålla med det mesta av Templetons filosofi, särkilt hans undervärderingsidéer samt att man ska vara kritisk till aktier som analytikerna slänger sig över.

    Däremot anser jag att man bör tänka på tidpunkten för köpen till ganska stor del. Den som köpte på toppen 2000 eller 1929 t.ex. har fått vänta ganska många år till break even. Däremot att köpa efter ett större ras har aldrig visat sig misslyckat på några års sikt. Med andra ord, köp aldrig vid ATH, öka alltid på efter ras på minst 20-30%.

  2. svenskmillionaire Says:

    Visa ord! Ja, det är ju som du säger att man inte ska köpa ATH. Buffet säger ju (även om detta inlägg handlade om Templeton) också att var rädd när alla andra är giriga och girig när alla andra är rädda. Det tolkar jag som att inte köpa när alla är optimistiska efter en lång uppgång mot ATH. Buffet lever också som han lär, han utnyttjade förra årets kris till att köpa på sig mer.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: