”Så här kan alla svenskar bli miljonärer” – Per H Börjesson

Nedan kommer de bästa citaten från boken, som är en mycket bra sådan. Massor av sunt förnuft och visdom. Jag har länge levt efter flera av de råd han skriver om (bl.a. att spara innan man konsumerar, vi har t.ex. köpt bil med ihopsparade pengar).
Det enda jag inte håller med om är att han anser att om man inte amorterar sina lån innan man köper aktier så är det som att låna till att köpa aktier. Jag har valt att behålla mitt bolån som det är och inte amortera på det utan istället köpa aktier regelbundet varje månad.  
Ett råd som jag tog till mig var att det kan löna sig att satsa på investmentbolagen. Det är något som jag tänkte att det måste jag kolla upp bättre. I portföljen har jag tre investmentbolag: Kinnevik, Öresund och Latour (nyinvesterat igår).
Nu till citaten.
”Men egentligen har rikedom inget med pengar att göra. Mitt motto i livet är att det är tiden som är vår viktigaste resurs. Tiden går inte att spara.”

”Pengar ger bara en större frihet hur man kan välja att disponera sin tid.”

”…genom att börja sätta av 10 % till dig själv först i ett långsiktigt sparande kan du bygga upp en stor förmögenhet om du väljer rätt sparform.”

”…man kan också bli miljonär om man i 25 år placerar 1500 kr varje månad med 6 % avkastning.”

”En förmögenhet över dina vildaste drömmar är möjlig om du följer den gyllene regeln: Börja med att spara 10 % till dig själv varje månad och satsa den i ett sparande för långsiktig tillväxt.”

”För de flesta av oss är lönekontot slut vid månadens slut. Oberoende av om man tjänar 10 000 kr eller 100 000 kr gäller samma samband. Man anpassar utgifterna till de intäkter man har. Tro därför inte att det går att vänta tills man har en högre inkomst för att spara pengar. Då kommer man att anpassa sina utgifter efter de nya inkomsterna och det blir inga pengar över. Att tjäna mycket pengar är inte detsamma som att vara rik. Det enda sättet att bygga upp en förmögenhet på är att bygga upp ett kapital som skapar en årlig värdeökning. … De med höga inkomster och höga levnadsomkostnader kommer sällan att bygga upp något kapital för de konsumerar upp de intäkter de erhåller varje månad.”

”Warren Buffet köpte mycket få saker när han var ung. När han räknade på vad varje utgift kostade i framtida värde kom han fram till att det var bättre att investera pengarna.”

”Man blir alltså rik genom att spara. Inte genom höga inkomster.”

”De riktigt rika ändrar inte heller livsstil när de får större förmögenhet, för sparsamheten är djupt inrotad i deras kultur… Men de verkligt rika är ofta mycket sparsamma. Men denna sparsamhet är det tråkigt att berätta om.”

”’Ränta-på-ränta’-effekten innebär att det ofta inte är pengarna de tjänar som är viktiga, utan för att bli rik måste du låta pengarna arbeta för dig.”

”Warren Buffet säger att ’alla kan bli rika på att spara i aktier bara man inte har för bråttom’.”

”Lära sig principen att spara först och köpa sedan. … Dessutom ger det mycket större tillfredsställelse att köpa något när man sparat till saken under lång tid. Då blir konsumtionen en symbol för att man lyckats och kan unna sig något.”

”Paul Samuelsson…har gjort följande sammanfattning: ’Investeringar skall vara tråkiga. De skall inte vara spännande. Att investera skall mer vara som att se färg långsamt torka på en vägg eller titta på hur gräset växer. Om man vill ha upphetsning skall man ta 10 000 kronor och åka till Las Vegas.”

”Tror ni att en skogsägare skulle plantera en ny typ av träd bara för att han hört att någon annan lyckats, om han själv varit framgångsrik med en typ av träd under lång tid? Men säljer eller köper sina aktier eller fonder för att man tror att man kan förutsäga hur konjunkturen kommer att gå. Tror ni att en skogsägare hugger ned sina träd bara för att en meteorolog spår att det skall komma en storm om några dagar? Ett annat vanligt beteende är att man har kvar aktier och fonder som gått dåligt och säljer av de som gått bäst. Tror ni att en skogsägare vattnar de sämsta plantorna och hugger ned de träd som växer bäst?”

”När man väljer aktier kan man följa några enkla principer:

Har VD/huvudägare satsat egna pengar i bolaget?

Är ägarna ärliga människor?

Begriper man affärsidén?

Tjänar bolaget pengar?”

”Varför vill finansbranschen att alla aktieägare skall bytas ut varje år? Svar: Därför att transaktioner är finansvärldens modersmjölk.”

”Alla kan bli rika på aktier bara man inte har bråttom om man köper bra bolag och behåller dem.”

”Det unika med finansbranschen är att den som helhet inte skapar några mervärden för sina kunder. Om man lägger ihop alla transaktionskostnader och förvaltningsarvoden, och jämför med den totala överavkastningen med aktiemarknadens indexutveckling, kan man konstatera att analytiker, mäklare och kapitalförvaltare egentligen endast skapar otroligt stora intäkter till sig själva.”

”Warren Buffets enkla regel att köpa ett begränsat antal stabila bolag som styrs av människor man kan lita på, har begripliga affärsidéer och där priset är mindre än det verkliga värdet har visat sig vara fortsatt framgångsrika.”

”Lycka går inte att köpa för pengar men livet blir givetvis lättare att leva om man inte behöver tänka på pengar hela tiden. Samtidigt mår mindre väl lottade människor sämre och lever kortare.”

”Tid går inte att köpa för pengar… Pengar kan man spara på hög men tid går inte att spara…. Tänk också på att om man gör olika saker i livet blir den upplevda tiden mycket längre. … För att få mer tid gäller det alltså att hela tiden göra olika saker.”

”Pengar kan ge möjlighet till att göra nya spännande saker som gör att tiden upplevs längre. Pengar ger också möjlighet att man i större utsträckning kan disponera över sin egen tid.”

”Det är alltid bättre att amortera på egna lån än att spara i någon typ av räntebärande placering.”

”Om man köper aktier istället för att amortera på lånet bör man ställa sig frågan om man skulle ha köpt aktierna om man varit tvungen att ta ett nytt lån.”

”När det gäller ekonomi så har majoriteten alltid fel.” John Kenneth Galbraith

”Köpa och behålla egna aktier är den bästa långsiktiga strategin…”

”Köpa och behålla investmentbolag på börsen.”

”Det är den årliga avkastningen som är avgörande för hur bra placeringen är. Med det synsättet har en portfölj av investmentbolag möjligheter att bli en fantastisk långsiktig placering.”

”Man bör därför alltid ställa sig frågan: vad är priset på hela bolaget, genom att multiplicera antalet aktier med priset per aktie.”

”Det är bättre att byta till indexförvaltning än att använda dyra förvaltare som inte slår index.”

”Köp aktier i stabila bolag med en begriplig affärsidé som drivs av ärliga människor där priset är lägre än värdet.” Warren Buffet

”Varje månad bör ditt lönekonto ha följande poster:

+ Intäkter

– 10 % sparande till dig själv

– Kostnader

= 0

Det innebär att varje månad ökar din personliga förmögenhet med de 10 % du sparar till dig själv. Om du inte sätter av pengarna kommer du att anpassa dina kostnader så att lönekontot blir 0 i slutet av månaden ändå.”

”Spara först och konsumera sen är det givna rådet.”

”Genom att sätta av 10 % till dig själv först ökar man hela tiden den personliga balansräkningen vilket ökar valfriheten hur man kan disponera sin tid för resten av livet.”

”Om du börjar med 5 % har du börjat få in sparande i ditt förhållningssätt till pengar.”

”Aktiestinsen i Småland som med en vanlig inkomst och pension byggt upp en förmögenhet på över 100 miljoner kronor genom att köpa och behålla framförallt investmentbolag.”

”Börja varje månad med att spara 10 % till dig själv. Tro inte att du får mer pengar över när du tjänar med i framtiden. Alla har slut på lönekontot i slutet av varje månad oberoende av hur mycket man tjänar. Det enda sättet att bygga upp en förmögenhet är att bygga upp en kapitalbas steg för steg.”

”Ränta-på-räntaeffekten är världens åttonde underverk och gör att långsiktigt sparande ger otroligt stora avkastningar. Tänk på att varje procentenhet i sparande kostnader eller högre avkastning får stora konsekvenser på lång sikt.”

”Långsiktigt sparande gör man genom att köpa och behålla aktie- och fondplaceringar och låta dem växa precis som man skulle plantera träd i en skog. Någon gång då och då behöver placeringarna ses över men att placera i aktier skall vara långsiktigt och lite tråkigt.”

8 svar to “”Så här kan alla svenskar bli miljonärer” – Per H Börjesson”

 1. Ekonomisk Trygghet Says:

  Jag har själv denna boken och kan varmt rekommendera den!

  Många bra citat där

  mvh//ekonomisk trygghet

 2. intemiljonärän Says:

  Det var en hiiimla massa citat där. Orkade läsa hälften men det var många riktigt bra! Känns nästan som jag kan spara in några slantar och inte köpa boken…. 😉

 3. J Says:

  Dito, en mycket bra bok!

 4. svenskmillionaire Says:

  Intemiljonärän:
  Precis, de citaten jag skrivit är de absolut bästa. Du behöver inte köpa boken… Resten av boken (som jag inte har citerat) känns som så extremt självklart för oss ekonomibloggare att jag inte skrev det här.

  Visserligen var det några andra grejer jag kunde tagit med och det är hans kritik mot finansbranschen som han inte är nådig emot.

 5. Herr K Says:

  Jag fick denna bok hem på posten i början av veckan och har nästan läst ut den. Som du skriver är mycket självklarheter för oss ekonomibloggare, men ändå tänkvärd läsning 🙂

  inte miljonär än: boken kostade mig 29 och fraktfritt, så man kan inte påstå att den är en dyr ”investering” 😉

 6. Ekonomizonen Says:

  Är inte alls bitter över att jag missade föreläsningen med ovan nämnda bokförfattare… Tur att jag fick ett utdrag från boken av dig i alla fall. Tack!

 7. svenskmillionaire Says:

  Jag gillar att skriva förkortningar av böcker. Då måste jag, så att säga, läsa den igen. Men det är klart att det hade varit kul att se honom live också, och möjlighet att ställa frågor.

 8. herp Says:

  Det var det löjligaste jag har hört, varför måste folk ha 0 på sitt lönekonto? Det låter varken sunt eller logiskt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: