”Du är väl ganska rik. Blir man lycklig av pengar?”

Den frågan ställde Elin Bohman från Metro till Andreas Carlsson. Andreas Carlsson är ett vanligt namn i Sverige, men denne är den relativt anonyme, men mycket framgångsrike låtskrivaren. Han har skrivit massor av hits till många världsartister som Celine Dion, Backstreet Boys och Britney Spears.

Hans svar på frågan ”Blir man lycklig av pengar?” är faktiskt ett av de bästa jag har hört på den frågan. Han svarade enligt Metro den 16 oktober 2009 pdf versionen sidan 23 följande: ”Man blir lycklig av att slippa tänka på pengar.”

 ( http://www.metro.se/se/misc/pdf/2009/10/16/SERIK_2009_10_16.pdf )

Wow, vilket gött svar! ”Man blir lycklig av att slippa tänka på pengar.”

Det var något i mig som klickade till när jag läste det. Det är ju precis det det handlar om. Att slippa oroa sig för att man har tillräckligt med pengar. Att slippa oroa sig för att något ska hända som gör att man måste betala pengar för något, pengar som man inte har. Att ha friheten att kunna köpa det man verkligen vill ha. Om man vill ha en sommarstuga någonstans, att man kan köpa det. Eller att man kan göra en jorden-runt-kryssning om man vill det. Men inte bara det; man har friheten kanske t.o.m. att sluta arbeta på ett lönearbete. Man kanske hellre vill åka till Afrika och hjälpa till med att gräva vattenbrunnar, eller åka till Amazonas för att bo på en flotte. Eller om man vill skänka bort pengarna till goda ändamål. Eller vad det nu är man vill göra.

Pengar är inte allt och pengar löser inte alla problem. Men med pengar kommer man att kunna besöka fascinerande platser, lära känna spännande människor. Självförtroendet växer och man kan använda tiden till exakt det man vill.

Det kan också finnas en del anledningar till att bli rik som kanske inte är riktigt lika ”ädla”: ”Den som har mest när den dör vinner.” Det kan bli som en tävling inom familjen eller kompiskretsen om vem som har störst hus, dyraste bilen, flottaste sommarstället. Jag måste erkänna att tävlingsmomentet i att spara pengar motiverar mig till viss det. Men det är kanske bara 20 % av anledningen till varför jag vill bli rik. (Även om det är svårt att sätta procenttal på sina känslor.)

Andra vill bli rika för att kunna ge bort pengarna. Det finns flera exempel på megarika personer som har delat ut sin förmögenhet innan de dog. Andrew Carnegie är ett exempel, han skänkte pengar till att bygga bibliotek runt om i USA och världen. Idag har vi Bill Gates som använder sin tid till letar efter goda ändamål dit han kan skänka sina pengar som han har i en gigantisk miljardfond. Många av Bill Gates förmögna vänner (bl.a. Warren Buffet) skänker i sin tur sina pengar till fonden.

Vad säger ni där ute? Varför ska man bli rik egentligen?

5 svar to “”Du är väl ganska rik. Blir man lycklig av pengar?””

 1. J Says:

  Riktigt bra inlägg! Håller precis med Andreas att det handlar om att slippa tänka efter när man åker och handlar mat, att ha möjligheten att köpa ny tvättmaskin utan avbetalning när den gamla går sönder, att kunna säga upp sig om man vill men veta att man jobbar för att det är kul att jobba, att kunna hjälpa andra utan att känna att man själv blir lidande.

 2. svenskmillionaire Says:

  Ja, tänk vad härligt det hade varit att kunna hjälpa ungdomar som har det lite motigt med en rolig resa eller nåt.
  Vi får fortsätta satsa stenhårt på att få en ”guldgås” som värper ”guldägg” till oss genom utdelningar och avkastning så att vi får friheten att slippa oroa oss om pengar.

 3. Ekonomisk trygghet Says:

  Riktigt bra inlägg!

  Största anledningen till att jag vill vara rik är nog att jag i sådana fall kunnat resa runt mycket i världen. Amazonas, Redwoodskogen i usa, varför inte nordpolen?! det finns så många vackra ställen att besöka bara man har råd.

  • svenskmillionaire Says:

   Bra förslag på resmål!

   Jag har en vän vars farmor reste flera månader varje år genom att ta ut aktieutdelningarna. Det är det som är målet!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: