Det bästa ur ”The Way to Wealth” – Benjamin Franklin

Benjamin Franklin var en mycket viktig person i processen när USA blev fritt från Storbritannien. Han gjorde en stor insats vid skrivandet avamerikanska självständighetsförklaringen 1776 och han var den ende som satte sin namnteckning på alla tre dokument som lett fram till självständigheten; amerikanska självständighetsförklaringen (1776), Parisavtalet (1783) och konstitutionen. Kuriosa: det är han som är på 100-dollarsedeln.

Hans mest kända bok är hans självbiografi som är en klassiker. Det jag speciellt minns ur den boken är hans målmedvetna strävan efter att bli en bättre människa genom att fokusera på en god egenskap varje månad (eller om det var varje vecka, jag kommer inte ihåg).

Denna korta lilla bok, The Way to Wealth, på ungefär sju A4 sidor är en riktig liten pärla. Boken inleds med att en grupp män står och väntar på att en auktion ska börja och under tiden klagar de över skatterna som England lägger på dom. De frågar en äldre herre vad han anser och Benjamin Franklin råkar överhöra detta. Franklin skriver att det var väldigt stärkande för egot att höra sina egna citat undervisas på detta sätt. Det är den äldre herrens citat från Benjamin Franklins almanackor som än idag ger oss kända citat och visdomsord. (Jag har översatt fritt, men ibland har jag avstått när det är uppenbart bättre att låta den engelska texten stå kvar, t.ex. rim.)

”Skatterna är väldigt tunga, men vi har värre saker som trycker oss. …Vi blir dubbelt skattbelagda av vår lathet, tredubbelt av vår stolthet, och fyrdubbelt av dårskapen.”

”Om en regering skattbelade oss att ge tio procent av vår tid till arbete för staten skulle det anses vara hårt. Men lathet skattbelägger oss mycket mer … Om du älskar livet, slösa då inte på din tid, för det är av tid livet är byggt av.”

”Förlorad tid kan man aldrig vinna åter.”

”Lathet gör allt svårt, men flit gör allt lätt… han som går upp sent måste jaga ikapp hela dagen. … Lathet rör sig så långsamt att fattigdomen snart kommer ikapp honom. … Early to bed, and early to rise, makes a man healthy wealthy and wise.”

”There are no gains, without pains.”

”Hungern tittar in hos den arbetande mannen, men vågar inte gå in.”

”Diligence is the mother of good luck.”

”Arbeta medan det heter idag, för du vet inte vad som kan hindra dig imorgon.”

”Det finns så mycket att göra både för dig själv, din familj, ditt land och din kung, gå upp i gryningen och låt inte solen titta ner och säga, o du ohederlige, där ligger han. … Det är sant att det finns mycket som ska göras, och kanske är du inte så duktig, men kämpa tålmodigt vidare, och du kommer att se stora resultat. För de konstanta vattendropparna urholkar stenen, och genom tålamot och flit kunde många små hugg fälla stora ekar.”

”Använd tiden väl om du vill få god vila … kasta inte iväg en enda timma. … Vila är för att göra något användbart, den flitige mannens vila är något den late aldrig får. … Ett vilsamt liv och ett liv i lathet är två olika saker.”

”Problem kommer från sysslolöshet… arbetssamhet ger bekvämlighet, överflöd och respekt.”

”Learning is to the studious, and riches to the careful.”  

”En man som inte vet hur man sparar det han tjänar kommer leva sitt liv med näsan precis över vattenytan, och dö utan att ha ett korvöre.”

”Om du vill bli rik tänk på att spara lika väl som att tjäna pengarna: Västindiens guld gjorde inte Spanien rik eftersom Spaniens utgifter var större än hennes inkomster. Sluta upp med era dyra dårskaper, och ni kommer inte att ha anledning att klaga över över hårda tider, tunga skatter eller dyra familjer.”

”Ta dig till vara för små utgifter, en liten läcka kommer sänka det största skeppet.”

”Om du köper det du inte behöver dröjer det inte länge förrän du måste sälja det du verkligen behöver.”

”Även om det du köper verkar vara ett fynd, kanske det gör mer skada än nytta. Många har blivit ruinerade genom att köpa många fynd.”

”Visa män lär sig av andras misstag, dårar lär sig sällan av sina egna.”

”He that goes a borrowing goes a sorrowing”

”De som lånar ut pengar kommer att bli sorgsna om han lånar ut pengar den den sortens människor, för när ska ha få tillbaka det?!”

”Stolthet är ännu värre. När du har köpt en fin sak måste du köpa tio till, så att det matchar ihop. Det är lättare att undertrycka den första önskan än att tillgodose alla önskemål som följer. Och det är i sanning lika dåraktigt för en fattig att apa efter de rika som det är för en groda att svälla för att kunna bli lik en oxe.”

”Stolthet äter frukost med överflöd, lunchar med fattigdomen och äter middag utblottad. … Stolthet kan inte ge god hälsa, eller minska smärtan, det hjälper inte en människa att bli större, det skapar avundsjuka och hastar på oturen.”

”Men, åh, tänk på vad du gör när du tar på dig en skuld; du ger en annan makten över din frihet.”

”Fattigdom tar ofta bort all entusiasm eftersom det är svårt för en tom säck att stå uppsträckt.”

”Låntagaren är långivarens slav.”

”Var arbetsam och fri, var sparsam och fri. … Gå hellre till sängs hungrig än att stiga upp med skulder.”

”Se till att vara generös, och ge tröst och hjälp åt de som behöver.”

”De som inte kan ta emot råd, kan inte bli hjälpt.”

Det är ett antal riktiga höjdarcitat av gammaldags stil. Men jag gillar det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: